Hopp til innholdet

Dashboard symboler i bil og hva de betyr

Bilen din har en datamaskin som overvåker og sjekker alle bilens komponenter, og sikrer at delene fungerer som de skal. Når noe går galt, vil datamaskinen varsle deg via lamper på dashbordet.

De fleste bilprodusenter deler et felles sett med dashbordskilt og -signaler. Disse er gruppert etter fargen:

1. Rød advarer føreren om at det er et kritisk problem

2. Neste betyr gul eller oransje at et system eller komponenter må sjekkes snart

3. Til slutt betyr blått eller grønt at funksjonen er aktiv

Røde advarselssymboler

Som nevnt ovenfor advarer disse symbolene føreren om at det er et alvorlig problem eller potensielt sikkerhetsproblem.

1. Motortemperatur

Representert med et rødt termometersymbol, advarer det deg om at motoren din er for varm. Det kan skyldes lave motorkjølevæskenivåer, en lekkende radiator, tilstoppede rør eller til og med en blåst pakning.

Uansett årsak bør du imidlertid parkere og slå av motoren umiddelbart for å la bilen kjøle seg ned. Kjøring med temperaturvarsellampen på kan skade motoren alvorlig.

Hvis du ikke kan diagnostisere problemet, ring en slepetjeneste umiddelbart og ta bilen til et verksted.

I noen biler kommer advarselssymbolet også i blått, noe som betyr at kjølevæsketemperaturen er under det som trengs for optimal ytelse. Vanligvis dukker det opp når du starter om morgenen, og symbolet skal forsvinne etter at bilen varmer opp.

2. Varsellampe for bremsesystem

Hvis du ser dette symbolet, betyr det ganske enkelt at du har håndbremsene på. Men hvis lyset fortsatt er på etter at håndbremsen er koblet fra, kan det bety at bilen din har lite bremsevæske eller noe mer komplisert.

Videre kan det bety at bremseklossene er slitte eller et ABS -problem. Uansett årsak er det farlig for deg og andre sjåfører hvis du fortsetter å kjøre.

3. Dør åpen varsellampe

Du kan ikke betrakte dette symbolet som en kritisk advarsel for bilen din, det kan være farlig for andre bilister så vel som fotgjengere. Hvis en dør ikke er lukket ordentlig, kan den svinge åpen når du stopper og slår en gjenstand eller det verste, en fotgjenger.

Mesteparten av tiden er dørene lukket, men lukene er litt løse. Dette er grunnen til at du knapt kan legge merke til det før du ser advarselssymbolet på dashbordet.

Noen biler kan identifisere hvilken av døren som er åpen eller ikke stengt ordentlig. Hvis du lot døren stå åpen over natten, kan den tappe batteriene. Så sørg for å lukke dørene ordentlig før du forlater parkeringen.

4. Varsellampe for ladesystem

Vær oppmerksom på dette advarselssymbolet hvis du ikke vil sette deg fast i oppkjørselen. Det røde batterisymbolet på dashbordet indikerer at spenningsnivået er under det normale nivået.

Videre kan det også bety at ladesystemet ikke fungerer som det skal.

I motsetning til de andre dashbordikonene ovenfor, er det tilrådelig å fortsette å kjøre til du kommer deg et trygt sted fordi bilen kanskje ikke starter igjen. Kontroller batteripolene, generatorremmen og batteriets tilstand.

5. Varsellampe for sikkerhetsbelte

Akkurat som advarselen om at døren er åpen, kan det hende at sikkerhetsbeltets advarselsskilt ikke er et kritisk problem for bilens ytelse. Et riktig festet sikkerhetsbelte kan imidlertid være forskjellen mellom liv og død.

Visste du at setebelter reduserer risikoen for død med 45%, og reduserer risikoen for alvorlig skade med 50%? Sikkerhetsbelter hindrer sjåfører og passasjerer i å bli kastet ut under en krasj.

Alle moderne biler har bilbeltesensorer med høy pipelyd for å varsle sjåfør og passasjer om å feste sikkerhetsbeltene. Alarmen vil bli stadig mer irriterende til det er lettere å ta på sikkerhetsbeltet for å få det til å stoppe.

6. Lavt oljetrykklys

Bilen din er avhengig av flere væsker for å holde alle delene og komponentene i drift optimalt, og det kan være kritisk hvis du støter på problemer med disse væskene. Derfor betyr oljetrykkvarselsymbolet på dashbordet at det er et problem med oljen din – vanligvis er oljenivået for olje eller det er ikke nok oljetrykk.

Så snart advarselssymbolet tennes, bør du kontrollerer oljenivået. Hvis oljenivået er for lavt, fyll det med anbefalt type motorolje som angitt i håndboken.

Hvis advarselssymbolet vedvarer, kan du se i håndboken eller søke hjelp fra en mekaniker.

7. Kollisjons varsellampe

En defekt kollisjonspute vil ikke gå av under en ulykke, noe som betyr at passasjeren og sjåføren kan bli alvorlig skadet, eller at posen kan utløses på en slik måte at den kan forårsaker sjokk og skade.

Varsellampen for kollisjonsputen indikerer en feil med kollisjonsputen. Hvis den er på, kan det være sjanser for at kollisjonsputen ikke blåses opp ved et krasj, eller at den kan blåses opp uventet og forårsaker sjokk, skade eller hindrer utsikten din.

Denne advarselen kan påvirke sikkerheten din på veien, så det er best å få den sjekket av en mekaniker i stedet for å diagnostisere den på egen hånd.

Hvis du fortsatt lurer på dette punktet, hva betyr lysene på dashbordet mitt? La oss deretter se på de gule og oransje varsellampene på dashbordet.

Gule eller oransje advarselsskilt

Gule eller oransje varsellamper er rådgivende signaler som indikerer at en komponent eller et system må iverksette tiltak.

8. Kontroller motorlyset

Kontrollampen til motoren tennes i noen sekunder når du slår på motoren for å kontrollere systemet. Imidlertid, hvis du oppdaget dette mens du kjørte, betyr det at det oppdages en motorfeil.

Det er mange grunner til at den kan slå seg på. Dette inkluderer løs eller skadet bensinlokk, defekte eller sviktende O2 -sensorer, tenningsproblemer eller feil i katalysatoren.

Avhengig av bilmodellen din kan kontrollampen enten blinke eller forbli konstant for å indikere alvorlighetsgraden av problemet. En feilkode lagres i datamaskinens minne hver gang kontrollen på motorlyset utløses. Du kan bruke en kode-feilsøker til å identifisere problemet riktig ved hjelp av et diagnostisk verktøy.

Siden årsaken varierer fra mindre til et alvorlig problem, er det best å lære å lese kodene ved hjelp av en scanner. 

9. ABS lys advarsel

ABS betyr et blokkeringsfritt bremsesystem. På samme måte som kontrollampen lyser den som en del av en systemkontroll hver gang du slår på bilen.

Når ABS -lampen lyser etter systemkontrollen eller mens du kjører, betyr det at det er et problem med bilens bremsesystem. Derfor er det usikkert å fortsette å kjøre. ABS forhindrer at dekket låser seg, noe som kan hjelpe deg med å trekke bremsen trygt og styre i en nødssituasjon.

Det kan være flere grunner til at ABS -lampen lyser. Dette inkluderer en sikring, skadet/skitten sensor, ødelagte ledninger mellom sensorer og kontroll, eller at ABS -kontrolleren ikke fungerer. Heldigvis kan du også diagnostisere problemet ved hjelp av en feilkodeleser.

10. Dekktrykkovervåkingssystem (TPMS)

Riktig lufttrykk (psi) gir best dekkytelse, sikkerhet og drivstoffbesparelse.

Dersom Dekktrykkovervåkingssystemet oppdager overfylte eller underfylte dekk vil advarselssymbolet slås på. Senk farten og parker for å kontrollere dekkene.

Dekktrykket kan påvirkes av mange faktorer. For eksempel kan temperaturen påvirke dekktrykket. Luften i dekket ditt vil ta mer volum hvis temperaturen øker.

På samme måte vil dekktrykket synke når temperaturen synker. Disse temperaturendringene kan utløse advarselssymbolet for dekktrykk på dashbordet.

11. Glødepluggindikator

Dette er en av de mindre kjente varsellampene på dashbordet. Glødepluggindikatoren er eksklusiv for dieselbiler, noe som betyr at glødepluggen varmes opp. En glødeplugg er et varmeelement som aktiveres når motoren er kald.

Du bør ikke starte motoren før advarselssymbollampen er slukket. Hvis du ser indikatoren blinke, kan det indikere et problem.

12. Traction Control

Traction Control indikerer at dekkene ikke griper veien så godt som de burde. Det er vanligvis aktivt under regnfulle eller snødekte værforhold.

Lyset vil blinke for å indikere at traction control gjør jobben sin, noe som bidrar til å holde bilen i kontroll. Hvis du slår den av, kan du legge merke til at bilen din håndterer den annerledes når du kjører på en glatt veibane. Det er best å la trekkontrollen være på hele tiden.

I svært sjeldne tilfeller kan det imidlertid hende du må slå den av midlertidig. Disse inkluderer følgende:

  • Hvis du trenger kjettinger på dekkene.
  • Hvis du er fanget dypt i gjørme eller snø og kjøretøyet ikke kan bevege seg alene.
  • Hvis du er på bane og ønsker å kjøre og sladde uten inngrep fra bilen.

13. Påminnelse om spylervæske

-/

Spylervæsken sørger for en ren frontrute, slik at du kan kjøre trygt. Påminnelsessymbolet for spylervæske indikerer at spylervæsken er lav.

Du kan finne og fylle opp spylervæskebeholderen under panseret på bilen. Hetten skal ha et lignende symbol.

Blå, grønne eller hvite dashbordlys

Dette er informasjonslys. Du behøver sjelden å bekymre deg hvis du ser noen av dashboard symbolene nedenfor:

14. Fjernlys

Et av de eldste instrumentbordssymbolene betyr ganske enkelt at fjernlyset er aktive. Sørg for å bruke fjernlyset bare i et ekstremt mørkt miljø.

Så enkelt som det virker, er det viktig å kjenne dette symbolet, ettersom noen sjåfører ved et uhell kan sette i gang fjernlys uten å innse det. Hvis du ikke bruker det riktig, kan man blende andre sjåfører på veien.

15. Cruise control

Cruisekontrollsymbolet på dashbordet lyser når det er aktivert. Cruise control gjør det mer behagelig å kjøre langdistanse. Det hjelper også med å opprettholde en konstant hastighet som kan være veldig nyttig og komfortabelt.

Hvis du planlegger en lang tur, kan du lære mer om denne funksjonen i manualen. Det er noen tilfeller der cruise control ikke er tilrådelig og kan utgjøre fare.

16. Parkeringsassistent

Den grønne versjonen vil være synlig når systemet er aktivert og fungerer. Avhengig av bilmodell kan parkeringshjelp-funksjonen aktiveres ved å trykke på en knapp eller at den automatisk kommer på når du bakker i lave hastigheter.

Imidlertid, hvis det blinker eller blir gult, kan det oppstå et problem av systemet, så les håndboken din først.