Hopp til innholdet

Montere og koble en LED-lysbar til bil og pickup

En led-lysbar gir deg ekstra godt kjørelys langs mørke vinterveier og lar deg lettere oppdage farer eller dyr langs veien. Mange som arbeider ute i feltet bruker også led-lysbaren på bilen som et ekstra arbeidslys for arbeid om morgen og kveld.

En LED-lysbar kan monteres på verksted av en profesjonell, men man kan også kjøpe ferdige pakker som har alt du trenger for å installere en lysbar på bilen helt alene. Dersom du har litt grunnleggende praktiske ferdigheter vil det ikke være vanskelig å installere ekstralys på bilen selv.

Før du bestemmer deg for å gjøre installasjonen til et gjør-det-selv-prosjekt, må du imidlertid sannsynligvis vite hva du begir deg inn på. Her forklarer vi de grunnleggende trinnene for å installere en LED-lysbar på et biltak.

Se utvalget av LED bar til bil /Ekstralys.no
Se utvalget av LED bar til bil /Ekstralys.no

Vurder dine brakettalternativer

De fleste LED-lysbarer kommer med universelle monteringsbraketter, og bruker man dem gir disse god stabilitet i de fleste situasjoner. Hvis du planlegger å kjøre offroad, kan det være lurt å velge spesialiserte fester, spesiallagde braketter eller kjøretøyspesifikk maskinvare for å sikre at belysningen ombord er sikret.

Test din LED-bar

Når du kjøper en lysbar til bilen din og du er klar til å begynne installasjonen, er det lurt å først teste den og sørge for at stangen fungerer som den skal.

For å gjøre det, koble LED-lysstangen direkte til lastebilbatteriet – den røde ledningen går til den positive polen, og den svarte ledningen går til den negative polen. Hvis ingenting skjer når du slår på lyset og du er sikker på at alt er riktig tilkoblet, bør du kontakte selgeren.

Når du kobler fra lysstangen, fjern først den svarte ledningen for å redusere sjansen for kortslutning av batteriet.

Samle de nødvendige verktøyene

Etter at du har bekreftet at lyset fungerer, sørg for at du har nødvendig verktøy for å fullføre prosjektet.

For å installere en LED-lysbar på bil eller pickup ditt trenger du følgende:

 • Maskeringstape
 • Målebånd
 • En svart markør
 • Bor
 • Silikonfug
 • En skrutrekker
 • Strips
 • Kabelkoblinger i krympestil
 • Tang eller et krympeverktøy
 • Elektrisk tape
 • Relébryter eller lyskontrollboks
 • En liten boks med touch-up lakk

Merk monteringsstedet

Nå er du klar til å finne det optimale stedet for å montere LED-lysstangen på taket. For å bestemme nøyaktig monteringssted, må du først forhåndsmontere lysbaren med brakettene på. Plasser deretter lysbaren på midten, nærme fronten av taket. Sjekk at braketter passer nogenlunde bra med kurvingen på taket.

Pass på at boring ikke skader noe bak monteringsstedet; hvis noe er i veien, må du flytte lyset.

Når du er fornøyd med at du har lysbaren i den beste posisjonen, bruk maskeringstape for å markere kantene. Sett også et stykke tape under hvert braketthull og bruk en penn eller tusj for å merke av de nøyaktige borepunktene. Hvis ledningene dine må gå gjennom taket, merk også stedene der hullene skal bores.

Deretter bruker du målebåndet for å sikre at monteringsstedet du har merket er sentrert på lastebiltaket. Hvis ja, fjern lyset, løsne brakettene og gå videre. Hvis ikke, foreta justeringer – og ikke glem å korrigere borehullsmerkene.

Bor hull for montering

Før du driller og monterer LED-lysstangen på lastebiltaket, kan det være lurt å dobbeltsjekke arbeidet ditt. Ved å måle to ganger og sørge for at merkene dine er på de riktige stedene, kan du sikre at du ikke ender opp med å bore ekstra hull i lastebiltaket.

Bor nå et hull på hvert merket sted – og ikke fjern maskeringstapen først, da det vil bidra til å forhindre at malingen flasser. Vær forsiktig med hvor langt du borer også. Når spissen har gått helt gjennom taket, trekk den ut igjen.

Etter å ha boret alle hullene for monteringsbrakettene og ledningene, fjern maskeringstapen og påfør touch-up maling på det eksponerte metallet. Dette bidrar ikke bare til å forhindre at rust dannes i området der du monterer LED-lysstangen på lastebiltaket, men sløver også kantene på de borede hullene for å forhindre at ledningene gnager.

Fest monteringsbrakettene

Når etterbehandlingsmalingen er tørr, dra over en liten dråpe med silikonfug rundt kanten av hvert boret hull. Dette trinnet, som er spesielt viktig for takmonterte LED-lys, sikrer at vann ikke lekker gjennom hullene.

Plasser nå LED-lysbaren på biltaket på riktig sted. Bruk skruene som følger med festene og en passende skrutrekker, fest stangen til taket. Ikke stram noen av skruene før du har alle på plass.

Vær forsiktig så du ikke strammer skruene for mye. Du vil ha en god sterk forbindelse, men å stramme for mye kan føre til sprekker i brakettene. Når du er ferdig, rist litt på lysstangen på lastebiltaket. Hvis den beveger seg i det hele tatt, stram skruene litt mer frem til lyset sitter ordentlig på.

Kable LED-lysbaren

Det siste trinnet for å installere en LED-lysbar på biltaket ditt er å koble til ledningene. Men først må du velge et sted for relébryteren eller lyskontrollboksen. Finn et sted som er lett tilgjengelig når du kjører, for eksempel på midtkonsollen, ved siden av rattstammen eller under radioen.

Deretter fjerner du 1-2 cm isolasjon på enden av hver rød og svart ledning. Bruk deretter ledningskontaktene til å koble ledningene fra relébryteren eller kontrollboksen til de fra lysbaren, rød til rød og svart til svart.

Koble nå ledningene fra bryteren eller lyskontrollboksen til sikringen som følger med lysstangen. Hvis en sikring ikke fulgte med ledningene, må du skaffe deg en – ellers kan en strømstøt skade bryteren, kontrollboksen eller LED-lyset ditt.

Koble til slutt ledningene som kommer fra sikringen til bilbatteriet – og husk at den røde ledningen går til plusspolen og den svarte ledningen går til minuspolen. Sørg for at ledningene er godt festet, siden du ikke vil at koblingene skal løsne.

Og det er alt som skal til – det eneste som gjenstår er å slå på lysbaren og beundre arbeidet ditt!