Hopp til innholdet

Hva er lav spenning på et bilbatteri?

Bilens batteri er en av de viktigste delene av bilen som alle bør være kjent med. Den brukes til å drive lysene, tenningen og annet tilbehør i bilen. Et batteri kan ha en levetid på opptil fem år, men du må ta godt vare på det for at det skal tjene deg lenger.

Hva betyr bilens lavspentbatteri?

Når du har et lavspentbatteri betyr det at det må lades eller byttes. Å bruke et multimeter for å sjekke batteriets spenning er en enkel måte å finne ut om det trenger en lading. I tilfeller med kontinuerlig lav lading, kan det hende du må bytte ut et nytt batteri

Ifølge AutoBatteries.com skal et fulladet batteri lese over 12,6 volt. Når motoren går, bør denne målingen være 13,7 til 14,7 volt. Hvis batteriet viser 12,45 volt eller mindre, er det lavt (mindre enn 75 prosent ladet) og må lades.

Batterilader fra Bosch /Eurodel.no
TerminalspenningLadestatusBeskrivelse
> 12,6 voltBatteriet er ladet > 60 %Normal kjøretøystatus
12,0 – 12,45 voltBatteriet er delvis ladet 25 % – 60 %Unormal kjøretøystatus
< 12,0 voltBatteriet er ikke ladet < 25 %Sulfatrisiko

Hva betyr bilens lavspentbatteri?

Hvis du ikke har et multimeter for å fortelle deg spenningen til batteriet ditt, kan du utføre en elektrisk systemtest ved å slå på frontlysene og starte bilen.

Hva gjør at et batteri har lav spenning?

Det er flere årsaker til at bilens batteri kan være svakt eller lavt. Et svakt batteri er noen ganger forårsaket av en defekt dynamo eller en lekkasjestrøm i systemet.

En lav batterispenning kan også være forårsaket av feilkoblinger til batteriet. Løse eller korroderte tilkoblinger kan indusere periodiske elektriske problemer, som fungerer med tilfeldige intervaller.

1. Defekt dynamo

Bilbatterier må lades for å fungere. Dette er bare mulig hvis dynamoen til bilen din fungerer som den skal og produserer nok spenning og strømstyrke til å lade batteriet.

En dynamo er en enhet som omdanner mekanisk energi til elektrisk energi. Den består av en rotor, stator, regulator (eller spenningsregulator) og en intern likeretter. Den produserer en vekselstrøm som deretter leveres til bilens batteri for lading.

2. Korroderte eller løse koblinger

Tilkoblinger fører til strøm fra batteriet til kjøretøyets elektriske system som inkluderer starteren, tennspole(r), sikringsskap(er) og elektriske komponenter i dashbordet. Hvis du har dette problemet, kan det føre til et lav spenning i bilbatteriet.

Korroderte eller løse tilkoblinger kan forårsake periodiske elektriske problemer, som fungerer med tilfeldige intervaller.

3. Defekt spenningsregulator

En flyktig spenningsregulator er noen ganger et resultat av feil dynamoforbindelser eller kortsluttede elektriske kretser i selve regulatoren, og det skaper en ukontrollert ladesekvens som vanligvis ender med batteriskade.

Et svakt eller dårlig batteri kan også forårsake problemer med kjøretøyets spenningsregulator.

4. Defekt batteri

Et lavspentbatteri krever opplading hvis du vil bruke det i bilen din igjen, eller du må bytte helt ut hvis de andre årsakene ikke lenger gjelder for dette tilfellet. 

Du vil vite om du har et tomt batteri når det ikke er noe igjen i lysene dine og de begynner å dimme når du slår på bilen. Du bør alltid ha reservebatterier klare i tilfelle batteriet i kjøretøyet dør helt ut. Besøk en lokal bildeleforhandler for å kjøpe et nytt batteri.

Ved hvilken spenning anses et 12-volts batteri som dødt?

Dette kalles «åpen celle» eller «hvilende» spenning til batteriet. Hvilende fulladede 12-volts batterier er rundt 12,8-12,9 volt, og flate døde er på 12,0 volt, så 12,4 volt på et hvilende batteri betyr at det er omtrent 50 % ladet.

I følge BatteryStuff.com bør et sunt 12-volts motorsykkelbatteri holde et område fra 9,5 – 10,5 volt under belastningen i godt 30 sekunder i strekk.

Hvordan måle et 12-volts batteri?

Det er forskjellige måter å se etter lavspentbatteri . En måte er å bruke et multimeter med testprobene festet til henholdsvis jordposten og den positive stolpen på batteriet.

Et voltmeter er den mest pålitelige teknikken for å fortelle om et batteri fortsatt holder ladningen. Hvis voltmeteret ditt ikke viser noen avlesning eller en avlesning lavere enn 12,4 volt, anses batteriet for lavt. 

Hvis voltmeteret viser 12,4 volt eller mer, er batteriet i god stand og problemet ligger et annet sted.

Lav spenning på bilbatteri?

Lav spenning på batteriet er mellom 11,8-12 Volt. Lav spenning betyr at du bør forberede deg på et nytt batteribytte hvis du trenger å bruke bilen på en lang kjøretur. 

En lavspenning trenger også opplading av seg selv før den er trygg å kjøre. Den kan fortsatt starte en bil, men den vil lide av problemer (frontlykter, horn, drivstoffmåler) og til slutt ikke kunne starte kjøretøyet.

Batterilader fra Bosch /Eurodel.no

Lade ut batteriet

Det utladede batteriet viser en spenning på mindre enn 11,8 Volt. For det meste kan du ikke starte bilen med et helt utladet batteri. Du kan lade den opp, men den må byttes snart. 

Batterier bør ikke stå i utladet tilstand over lengre perioder. Ikke ta med batteriet til oppbevaring eller endre spenningsinnstillingene på det, da dette kan forårsake irreversibel skade på bilens elektriske komponenter og skape permanent skade på batteriet.