Hopp til innholdet

Fikse raslelyder fra bilens dørhøytalere

Skranglende eller raslende lyd kan ofte forekomme fra bilens dørhøytalere, ofte vil det hjelpe å simpelthen rydde opp i dørens oppbevaringsbokser og fjerne bevegende deler, penner, penger, solbriller o.l. Dersom problemet ikke fjernes kan du begynne å feilsøke bilens høytalere for å finne årsaken til ulyder fra bilens høytalere.

Det første trinnet for å stoppe bilstereosystemet ditt fra å rasle, er å finne kilden til ranglen. For å finne ut hvilken høyttaler som skrangler, kan du justere fade og balanse på avspilleren.

I de fleste tilfeller kommer raslingen fra én høyttaler. Ved å justere toningen kan du flytte lyden til de fremre eller bakre høyttalerne, mens justering av balansen flytter lyden mellom venstre og høyre høyttaler.

Etter å ha funnet høyttaleren som er ansvarlig for ranglen, kan du prøve å fikse problemet. Jeg opplever vanligvis at løse skruer er den vanligste årsaken til skranglende høyttalere. Det er imidlertid flere potensielle årsaker, inkludert blåste høyttalere og vibrasjoner fra bilpanelene.

Hvis du vil løse skranglen eller vibrasjonen, kan du jobbe deg gjennom følgende liste over feilsøkingsteknikker:

  • Inspiser høyttalerfestet
  • Finn ut om høyttaleren er blåst
  • Installer bassblokkere
  • Sjekk bilens karosseripaneler

Start på toppen, og arbeid deg gjennom disse trinnene. Innen du kommer til slutten, bør bilstereoproblemet være løst.

Inspiser dørpanel og høytalerfeste

Hvis den skranglende høyttaleren er inne i en dør, må du kanskje fjerne dørpanelet for å få tilgang til høyttaleren. De fleste dørpaneler har en serie plastfliker som dekker skruene. Ved hjelp av en flat skrutrekker kan du skyve disse tappene ut og deretter fjerne skruene.

Etter at du har fjernet dørpanelet, kan du inspisere høyttalermonteringen. Juster fade, balanse og volum for å sikre at du kan gjengi ranglen.

Mens du spiller musikk, lytt etter raslingen eller vibrasjonen. Hold høyttaleren på plass og lytt etter at raslingen stopper. Hvis raslingen stopper, er det sannsynligvis løse skruer som har skylden.

Du kan prøve å stramme skruene. Noen ganger kan det å legge til en skive til hver skrue bidra til å forhindre rasling og gjøre det lettere å få en tett passform.

Å stramme skruene løser ofte problemet. Men hvis raslingen fortsetter, kan det hende du har å gjøre med blåste høyttalere.

Sjekk om høytaleren er blåst

Når du holder en høyttaler på plass for å sjekke monteringen, kan det fortsatt forekomme vibrasjoner eller rasling. Med dørpanelet fjernet og hånden på høyttaleren, kan du utelukke vibrasjoner fra panelet og rangler fra løse skruer.

Den neste mulige årsaken er en ødelagt høyttaler . En rift i den ytre kjeglen på høyttaleren kan ofte skape litt forvrengning og vibrasjoner i lyden. Fjern det ytre høyttalerdekselet av plast eller skum, og inspiser den ytre kjeglen. Rifter vises vanligvis nær den ytre kanten.

Du kan ofte fikse rifter med et stykke gaffatape. Klipp av gaffatapen for å forsegle riften helt, og test deretter høyttaleren for vibrasjoner.

Hvis du ikke oppdager en rift på den ytre kjeglen, kan det være en rift på den indre refleksive kjeglen. For å inspisere denne delen av høyttaleren, må du fjerne den fra monteringen. Fjern skruene, og se etter rifter i kjeglen, som også kan repareres med et stykke gaffatape.

Etter å ha reparert riften, test lyden på nytt. Hvis raslingen eller vibrasjonen fortsetter, er det enda et feilsøkingstrinn du kan ta.

Forbedre isolasjonen i døren

Bedre isolasjon kan forhindre uønskede vibrasjoner og ulyder

Dersom du ikke oppdager noen feil etter en inspeksjon av høytaleren kan du løsne høytaleren helt fra døren og teste den mens du holder den i hånden. Dersom du ikke hører rasling eller vibrasjoner nå betyr det at høytaleren er ok, men du må etterisolere døren med f.eks skummatter o.l.

Les gjerne mer om Hvordan best rengjøre skinnbilseter?, Hva er lav spenning på et bilbatteri? eller Vask og Behandling av Matt Lakk.