Hopp til innholdet

Vask og Behandling av Matt Lakk

Matt lakk og matte overflater på bil og mc har blitt populære de siste årene, men vask og behandling av matt lakk krever en litt annerledes tilnærming enn tradisjonell blank finish.

Sammenlignet med blank lakkering må overflatene på matte biler og motorsykler vaskes oftere og mer skånsomt. Det viktigste å tenke på er å unngå å lage riper eller virvelmerker mens du vasker. Det betyr at man helst bør bruke mikrofiber kluter og håndklær og vaske dem grundig etter hver vask.

Man bør også gjerne bruke to bøtter, en for såpeskum og en for vann som man skyller kluten i mellom hver omgang. Dette hjelper med å forhindre forurensing av såpevannet som så forhindrer riping og ødelagt lakk.

Hvorfor er matt som den er?

En tradisjonell blank overflate er flat og jevn, og derfor glansfull og reflekterende. I motsetning er matte overflater strukturelt grove slik at lys ikke reflekterer tilbake, dette er hva som skaper den matte looken.

Man skal ikke polere en matt finish, nettopp fordi at man da gjør den glattere og flatere slik at den blir blank og reflekterer mer lys. Man bør derfor være obs på å ikke bruke «vanlige» behandlingsprodukter når man skal behandle eller «polere» en matt overflate og lakk.

Rengjøring og behandling av matt bil eller motorsykkel

Det viktigste og mest nødvendige du kan gjøre for å beholde en matt lakk fin og matt er å vaske den regelmessig. Vasking av bil og mc med matt lakk skal kun gjøres for hånd og man trenger normalt sett kun vann på lavt trykk for å fjerne smuss og lignende. Man skal ikke benytte en bilvask om man har en bil med matt lakk, rullere, høytrykk og alle kjemikaliene vil ødelegge den matte overflaten.

Overflaten av matt lakk

Til vask og rengjøring av matt lakk kan man bruke de fleste bilshampoer på markedet, men man bør unngå såper som inneholder voks. For eksempel vil Gentle Snow Foam være en god såpe å bruke, denne er beregnet for håndvask og har en nøytral ph verdi som ikke belaster eksisterende beskyttelsesfilmer.

Koch-Chemie Gentle Snow Foam Såpe /Detailshop.no

Dersom du liker å vokse bil og mc kan man bruke Swisswax Opaque for matt lakk. Denne vil gi en ekstra beskyttelse og hinne på matt finish uten å tilføre glans.

Swissvax Opaque Voks for matt lakk /Bilnerden.no

Les mer om Slik løsner du et oljefilter som sitter fast, Dashboard symboler i bil og hva de betyr eller Olje i bunnen av tennpluggen – årsaker og løsning