Hopp til innholdet

Olje i bunnen av tennpluggen – årsaker og løsning

Tennplugger er vanligvis det første som kontrolleres når en motor plutselig slår feil eller ikke starter . Hvis du har olje i bunnen hvor tennpluggen er montert, kan det skade tennpluggene og forhindre at de i det hele tatt tenner riktig. Du må i slike tilfeller bytte dem men også finne ut hvor lekkasjen er.

Hva forårsaker olje i tennpluggen

Hver gang det er en lekkasje, er den åpenbare synderen pakningene. Hovedformålet med pakninger er å forhindre utslipp av gasser og væsker fra en del av et kjøretøy til et annet. Pakninger forverres over tid og kan bli skadet av feil installasjon, overoppheting eller høytrykk som produseres inne i en sylinder under komprimering.

Finn riktige tennplugger ved å skrive inn skiltnummeret /Skruvat.no

Når pakningen på ventildekselet blir dårligere, begynner de å stivne og sprekke. En pakning som lekker vil forårsake oljen i tennpluggens bunn, slik at du må bytte den. Å overstramme boltene vil ikke stoppe dårlige pakninger fra å lekke.

Slik fjerner du olje fra tennplugg brønnen

Når tennpluggene er tilsmusset med olje, er det best å bytte tennplugger. Men før du gjør dette, bør du først fjerne all oljen i tennpluggen.

Først bruk luft på boks eller trykkluft for å blåse bort eventuelle urenheter og smuss før du løsner tennpluggene. Så kan man ta litt bensin og en gammel tannbørste for å rengjøre. Men du må vente på at motoren og oljen er avkjølt før du starter prosessen. Kjøretøyet må stå stille, være av og kjølig. Dypp tannbørsten i bensinen og begynn å skrubbe brønnen for å få ut all oljen. Dette er den enkleste måten, men dessverre er det en midlertidig løsning.

Trinn:

 1. Spray først tennpluggene med trykkluft eller luft på boks før du løsner tennpluggene. Du vil ikke at noe av skitten skal falle ned og inn i motoren din.
 2. Fjern alle tennpluggene.
 3. Løsne og ta av toppdekselet, snu om og rengjør.
 4. Bruk en fille og rengjør i tennplugghullet.
 5. Skfit tennplugger. Husk å skru til tennpluggene med riktig moment.

Hvordan bytte pakningssett for ventildeksel

Fortsett nå med å skifte toppdeksel pakningen.

 1. Bank på toppdekselpakningen med en gummiklubbe for å løsne den gamle.
 2. Fjern den gamle ventildekselpakningen og tennpluggens O-ringer og installer den nye.
 3. Påfør silikon bare hvis det er nødvendig.
 4. Stram ventildekselet til anbefalt dreiemoment. Ventildekselbolter krever ikke for mye dreiemoment.
Toppdekselpakning

Symptomer på olje i tennpluggen

Hvis oljen lekker ut i tennpluggbrønnene, vil det drastisk påvirke motorens ytelse. De vanligste symptomene er motorfeil, økt oljeforbruk og blå eksos. Noen ganger vil ikke bilen starte.

 1. Et plutselig motorstopp kan skyldes feil tennplugginstallasjon eller for tidlig tenning av drivstoffet. Olje i tennpluggene forårsaker dette. Tenning kan ikke skje fordi olje har fylt gapet mellom senterelektroden og jordelektroden i hver sylinder.
 2. Økt oljeforbruk – Olje kan slippe ut gjennom en lekkende ventildekselpakning. Du vil kanskje merke at oljenivået er lavt etter en kort periode med bruk.
 3. Blå røyk -Olje i forbrenningskammeret forhindrer at den normale luft-drivstoffblandingen brenner helt og etterlater mye uforbrente hydrokarboner, karbonmonoksid og karbondioksid som raskt blir til blå røyk. Resultatet er dårlig ytelse og høyt drivstofforbruk.
 4. Bilen starter ikke – Hvis tennpluggene er fulle av olje, vil det føre til at bilen ikke starter. Årsaken er at luft og olje ikke blandes godt. Så når bilen forsøker å tenne, når oksygen bare en liten del av hver sylinder. Den gjenværende oljen vil samle seg mellom spolens elektroder og forhindre at tenningen finner sted.
Finn riktige tennplugger ved å skrive inn skiltnummeret /Skruvat.no

Konklusjon

Tennplugger er viktige for bensindrevne kjøretøyer, ettersom de hjelper til med å tenne motoren. Olje i pluggbrønnen kan være problematisk fordi dette kan forårsake motorfeil eller andre problemer. Dermed bør du vite hvordan du fjerner olje fra tennpluggen og bytter ut en ventildekselpakning om nødvendig.

Det er veldig enkelt å bytte ventildekselpakning og tennplugg-o-ringer og krever ikke spesialverktøy. Hvis du har et problem med olje i pluggbrønnene, må du bytte den ut og rengjøre pluggene for å unngå feil. Den beste måten å gjøre dette på er å bytte plugger og pakninger samtidig.