Hopp til innholdet

Slik løsner du et oljefilter som sitter fast

Vanligvis er et oljeskift en rask og enkel prosess, men den raske jobben kan raskt bli til et prosjekt når du ikke får av oljefilteret. Men hva fører til at oljefilteret sitter fast i utgangspunktet? Og enda viktigere, hvordan får du den av når den sitter fast?

Det kan være to hovedårsaker til at ditt eksisterende oljefilter sitter svært godt fast og er nærmest umulig å få av.

  • For det første, hvis du ikke legger et tynt lag med ny olje rundt filterets O-ring, kan den sette seg fast når du skal fjerne den.
  • For det andre, hvis du installerer oljefilteret for tett i utgangspunktet, vil det suge ytterligere når du starter motoren og være ekstremt vanskelig å fjerne.
Finn riktig oljefilter ved å skrive inn skiltnummeret /Skruvat.no

Når du installerer det nye oljefilteret, bør det bare strammes for hånd, ikke bruk en filternøkkel eller noe sånt, ellers sliter du med å fjerne det ved en senere anledning.

Oljefilteret skrus ut mot klokka. Ordtaket «righty-tighty, lefty-loosey» gjelder nesten alle ting man kan stramme eller løsne (slik det gjør her).

Slik fjerner du et fast oljefilter

Når du innser at oljefilteret ikke slipper av for hånd, er det på tide å gå videre til noen av de andre alternativene du har tilgjengelig. Nedenfor har vi fremhevet de tre beste metodene – og når du bør bruke hver enkelt for å fjerne et oljefilter som er tatt.

#1 – Bruk en oljefilternøkkel – (beste metode)

Oljefilternøkler finnes av en grunn – de gjør en god jobb med å fjerne gamle oljefiltre. Disse verktøyene kommer i forskjellige størrelser som kan hjelpe hvis oljefilteret ditt er på et vanskelig tilgjengelig sted eller du trenger litt ekstra kraft.

Hvis du har en oljefilternøkkel i gummigriper og den glir av, kan du alltid installere en sandpapirring rundt innsiden av filternøkkelen for å få litt ekstra grep – noe som leder oss rett til vårt neste alternativ.

#2 – Skru av med sandpapir – (billig metode)

Hvis du ikke vil bruke masse penger, er et av de eldste triksene i boken å pakke sandpapir rundt filteret. Dette trikset er ekstremt nyttig fordi det fungerer selv om filteret er på et vanskelig tilgjengelig sted.

Ikke bare det, men mange mennesker har sandpapir liggende allerede, og hvis du ikke har det, er det ikke veldig dyrt å kjøpe inn.

Den ekstra grusen på sandpapiret griper tak i filteret, øker friksjonen og gjør det lettere å vri av. Enda bedre, du kan enten gjøre dette trikset for hånd, eller du kan fortsatt bruke en filternøkkel – noe som gir deg det beste fra begge verdener!

#3 – Skrutrekker og hammer – (siste utvei)

Noen ganger spiller det ingen rolle hva du gjør, filteret begynner å knuse før det vrir seg. Når dette skjer, er den eneste sikre måten å få filteret av, å bruke en skrutrekker og en hammer. Bare slå en lang flat skrutrekker direkte gjennom det gamle oljefilteret. Når det er helt gjennom oljefilteret, bare skru skrutrekkeren, og det skal være nok kraft til å trekke av det gamle filteret.