Hopp til innholdet

Hvor lenge varer bilbatterier? Levetid på bilbatteri

Vi vet alle hvor frustrerende det kan være når bilen ikke starter på grunn av dårlig eller defekt batteri. Hvis du vil unngå å ha disse problemene og holde bilen i gang i årene som kommer, er det noen viktige ting som alle sjåfører bør vite for å finne ut hvor lenge bilbatteriene vil vare.

Hvor lenge varer bilbatterier

I gjennomsnitt varer et bilbatteri i omtrent tre år. Noen faktorer kan imidlertid forkorte levetiden eller forlenge levetiden i opp til 5 år.

Svaret avhenger av en rekke ting, inkludert:

  • Klimaet der du bor og om bilen din bor i et lukket rom (garasje) eller ikke.
  • Hvor ofte du kjører bilen din.
  • Om du ofte kjører i stopp-og-gå-trafikk der dynamoen ikke har mulighet til å lade batteriet fullt opp, selv når bilens motor er i gang.
  • Bilens merke, modell og år.
  • Hva slags batteri du har.
  • Hvis batteriet er mer enn tre år gammelt
Finn riktig bilbatteri ved å skrive inn skiltnummeret /Skruvat.no

Klimaet påvirket batteriets levetid

I kaldere områder kan man forvente at batteriet har bedre levetid enn i varmere områder lenger nedover i Europa.

Om vinteren blir biler ofte ubrukt og parkert utenfor, noe som gjør dem mer utsatt for elementene. For eksempel ekstrem kulde, som kan føre til at et bilbatteri mister ladningen raskere, noe som potensielt kan forkorte levetiden.

Om sommeren kjører mange mer og bruker klimaanlegget mer, noe som også kan forkorte levetiden til et bilbatteri. 

Så været er bare en av faktorene du må vurdere når du bestemmer bilbatteriets levetid. Og både ekstrem kulde og varme kan forkorte levetiden.

Hvor lenge varer et bilbatteri uten å kjøre

Fulladede batterier tar i gjennomsnitt 2-3 måneder før det mister fullstendig strøm. Du bør planlegge å lade batteriet hver måned eller to. Spesielt hvis den ikke har blitt brukt i det hele tatt siden den siste ladningen.

Hvis bilen ikke kjøres på en måned eller lenger, må du forberede deg på å lade batteriet før du prøver å kjøre. Dette forhindrer muligheten for batterisvikt, som kan oppstå hvis den blir ignorert. Et svakt eller dødt bilbatteri kan føre til at du blir strandet.

Hvordan påvirker kjørevaner bilens batterilevetid?

Kjørevaner kan også påvirke batterilevetiden. Hvis du ofte lar lysene være på, eller hvis bilen din kjører mye elektrisk tilbehør, tømmes batteriet raskere enn normalt.

Hvis du kjører mye i kø, dør batteriet også raskere. Fordi dynamoen ikke har mulighet til å lade opp batteriet. Kjøring med høyere hastigheter bruker mindre strøm fra batteriet siden det er færre elektriske krav som krever strøm.

Test batterispenningen jevnlig

Batterispenningen bør også kontrolleres med jevne mellomrom for å sikre at den er over 12,4 volt. Hvis du finner ut at batterispenningen er under dette nivået, kan du gjøre flere ting for å fikse problemet. Det kan være dynamoen eller muligens andre problemer, så bør alltid diskuteres med en ekspert og ikke umiddelbart byttes ut med et nytt batteri.

Ikke la bilen stå ubrukt i lange perioder

Å la bilen stå ubrukt med et dødt batteri er ikke bra for kjøretøyets levetid. Du bør sørge for at bilen startes opp og kjøres regelmessig for å holde alle komponentene i bilen i gang.

Ikke la bilen stå på tomgang i lange perioder.

Biler krever mye energi for å kjøre, og hvis de står på tomgang for lenge, tømmes batteriet. Du bør prøve å trekke over og slå av bilen hvis du skal stoppe i mer enn noen få minutter mens motoren går.

Rengjør batteriet regelmessig

Rengjøring av batteriet er også en god idé, siden det vil hjelpe de elektriske tilkoblingene til å bli mer effektive. Du bør bruke en stålbørste for å rense alt rusk som kan ha samlet seg rundt terminalene.

Korroderte terminaler kan også påvirke batteriets generelle ytelse, så disse bør rengjøres og rustne kabler skiftes ut.