Hopp til innholdet

Kan man putte for mye olje i bilens motor? – Overfylling av olje

Har du noen gang overfylt bilen din med olje? Hvis du gjorde det, vil du sannsynligvis oppleve røyk som kommer ut av motoren. Mens de fleste vet at for lite olje kan skade kjøretøyet, er konsekvensene av å putte for mye olje i bilen også utrolig skadelige hvis det ikke blir behandlet. Ved å putte for mye olje i bilen kan man føre til kostbare skader på vitale komponenter som tennplugger, pakninger, katalysator og selvfølgelig selve motoren. 

I tillegg vil veivakselen lufte overflødig olje og gjøre den til et skum som ikke kan smøre bilen din ordentlig. Hvis du eller din mekaniker har overfylt bilen din med olje, ikke få panikk. Fortsett å lese for å lære mer om hvorfor bilen din trenger olje, hvor mye ditt spesifikke kjøretøy trenger, og hva du bør gjøre for å fjerne overflødig olje etter en overfyllingshendelse.

Fyll bilen med riktig mengde olje

De fleste kjøretøyer trenger alt fra 3 til 8 liter olje for å kjøre skikkelig og holde motoren og de omkringliggende delene tilstrekkelig smurt. Imidlertid vil den nøyaktige mengden bilen trenger variere avhengig av merke og modell, så du må sannsynligvis sjekke brukerhåndboken for å være sikker på at du har fylt den med riktig mengde olje. Du kan også sjekke bilens peilepinne for å få en ide om bilens eksakte fyllingsnivå. 

Peilepinnen vil ha en «tilsett» linje og en «max» linje, og bilens oljenivå må være et sted mellom de to nivåene. Sørg for å sjekke peilepinnen mens bilen står på flatt underlag og motoren er avkjølt for å få en nøyaktig avlesning. Det kan være best å sjekke det først om morgenen, før du starter bilen, da det vil gi deg en mer nøyaktig lesning. 

En liten overfylling på noen få millimeter eller lignende er vanligvis ikke en grunn til panikk. Hvis du kjører bilen din normalt, vil den lille mengden ekstra olje brenne av seg selv. Men hvis avlesningen på peilepinnen viser at bilen din er overfylt med 5 mm eller mer, må du fjerne oljen eller gjøre et nytt oljeskift for å redusere problemet.

Hvorfor bilen din trenger olje

Bilens motor består av en rekke komponenter og metalldeler som beveger seg om hverandre ved svært høye hastigheter og svært høye temperaturer. For å forhindre at alle disse metallbitene sliper mot hverandre, slites bort og forårsaker skade på bilens motor og komponentene rundt, trenger bilen olje for å fungere som smøremiddel. 

Oljen sitter i en oljepanne mens bilen ikke kjører. Hver gang du slår på bilen begynner oljen å sirkulere gjennom motoren og passerer til slutt gjennom et oljefilter som fjerner metallspon og andre forurensninger. For mye, for lite eller dårlig olje kan raskt forårsake alvorlige problemer for bilen din. Derfor er det så viktig å få regelmessige oljeskift og ofte sjekke bilens oljenivå. 

Selv om det er kjent at ikke nok olje vil skade bilens motor veldig raskt, gir overfylling av olje også en lang rekke kostbare problemer. Du bør utvikle en vane med å kontrollere bilens oljenivå ofte, spesielt etter et oljeskift.

Hvordan vite om du putter for mye olje i bilen din

Den raskeste måten å finne ut om du har overfylt bilen med olje, er å sjekke peilepinnen. Som vi berørte tidligere, vil peilepinnen din ha en «tilsett» og en «max» linje, og oljenivået skal sitte komfortabelt mellom de to nivåene. Hvis oljen overskrider «maks»-linjen, kan du også se et skummende stoff på peilepinnen, noe som er et tydelig tegn på at kjøretøyets veivaksel allerede har påvirket oljen. 

Veivakselen roterer i høye hastigheter, og hvis bilen din har for mye olje, vil den i hovedsak piske luftlommer inn i oljen og gjøre den til skum. Oljen kan ikke smøre bilen din riktig hvis den har utviklet denne skumlignende konsistensen, så hold øye med bilens peilepinne. Men hvis bilen din er så gammel at peilepinneholderen falt av og du ikke lenger har en peilepinne, kan det være lurt å ta bilen til en mekaniker for å være sikker på at du ikke overfyller den eller får en annen bil. Andre symptomer på at bilen din har blitt overfylt med olje inkluderer:

  • Hvit eller blåaktig røyk fra bilens eksos, vanligvis et tegn på brennende olje. 
  • Olje lekker ut på bakken i en sølepytt når bilen står parkert. 
  • En bitter, sur, brennende duft fra bilens motor. 
  • Oljetrykkindikator lyser eller gir høytrykksavlesning. 
  • Uvanlige lyder kommer fra motoren din. 
  • Motoren stopper, mangler eller går «grovt», noe som vanligvis er et tegn på at tennpluggene har blitt belagt med overflødig olje.

Hva skjer hvis du overfyller bilen din med olje?

Det er mange problemer knyttet til å legge for mye olje i bilen din som kan forårsake svært kostbare og i alvorlige tilfeller uopprettelige skader over tid. Overflødig olje kan stresse bilens tetninger og pakninger som virker for å forhindre at oljen lekker ut fra motoren og dekker nærliggende deler. 

Etter hvert som trykket bygger seg opp på pakningene og tetningene, kan de gå i stykker, noe som krever dyre utskiftninger. I tillegg kan bilens tennplugger bli belagt med olje og bli skadet, noe som til slutt kan føre til at motoren tenner feil, går i stå eller ikke starter helt. 

Tennpluggene vil da ikke kunne generere den første gnisten som trengs for å drive bilen. Etter hvert som bilens veivaksel blir belagt med overflødig olje, vil den rotere ved høye hastigheter, blande luft inn i oljen og gjøre den skummende. Den skummende konsistensen gjør oljen ubrukelig og fratar motoren tilstrekkelig smøring. Det er best å sjekke bilens oljenivå ofte, slik at du kan fjerne overflødig olje umiddelbart for å forhindre disse problemene.

Bruk peilepinnen for å raskt sjekke oljenivået

Slik fjerner du overflødig olje

Du har noen alternativer når det gjelder å få ekstra olje ut av bilen. Hver metode innebærer å tappe ut oljen for å bringe nivået tilbake til et akseptabelt område, noe som igjen forhindrer oljen i å lekke ut eller skade bilens komponenter. Husk at disse kan være litt rotete hvis du prøver dem selv.

Metode 1: Bruk en vakuumpumpe

Denne metoden for å fjerne overflødig olje fra motoren din er litt enklere enn det andre alternativet, men det krever bruk av en oljepumpe for oljeskift. Det beste med denne metoden, til tross for kostnaden, er at du ikke trenger å heve bilen eller sette deg under den for å fjerne oljen. I utgangspunktet fungerer vakuumpumpen ved å bruke et langt sugerør som går inn i bilens peilepinne og suger ut oljen.

Metode to: Løsne oljepluggen

Du har også muligheten til å løsne bilens oljeplugg og la overflødig olje renne ut i en avløpspanne, men dette krever at du hever bilen. Imidlertid er dette alternativet billigere enn de to andre, noe som gjør det mer praktisk for den gjennomsnittlige sjåføren. Du trenger en jekk for å heve bilen og en skiftenøkkel for å løsne oljepluggen forsiktig. 

Sett deg under bilen og la rundt en kopp eller to olje sive ut om gangen, og vær forsiktig med å måle mengden olje du har tømt. Etter å ha tappet ut riktig mengde olje, stram til oljepluggen og start motoren for å flytte oljen litt. La bilens motor gå på tomgang i noen minutter før du slår den av igjen for å la den kjøle seg ned. 

Til slutt, sjekk avlesningen på peilepinnen mens bilen står på plant underlag etter at den har avkjølt seg. Du må tørke den av og deretter sette den inn igjen for å få en nøyaktig avlesning. Ideelt sett vil bilens oljenivå nå være innenfor et akseptabelt område. Hvis det er for lavt, kan du alltid legge til mer.

Metode tre: Oljeskift

Den mest pålitelige måten å bli kvitt overflødig olje i bilen din er å utføre et oljeskift, enten alene eller ved hjelp av en mekaniker. For å utføre et oljeskift på egen hånd, avhengig av bilens merke og modell, må du vanligvis gjøre følgende:

Ta av oljeavtappingspluggen i bunnen av oljepannen og la all oljen renne ut. Kast det gamle oljefilteret og bytt det ut med et nytt. Sjekk brukerhåndboken for nøyaktig hvor mye olje bilen trenger. Fyll oljen med mengden som er beskrevet i brukerhåndboken.

Mange bileiere er ikke komfortable med å skifte olje. Hvis du ikke tror du kan gjøre det på egen hånd, kan du søke hjelp fra en anerkjent mekaniker i stedet for å prøve det selv. De har tilgang til de beste verktøyene og kan få jobben gjort på mindre enn 20 minutter.

Konklusjon

Bilen din trenger mye olje for smøring, men for mye olje kan alvorlig skade mange av bilens dyrere deler hvis du ikke fjerner det overflødige. Sørg for å alltid holde oljenivået godt innenfor linjen «legg til» og «maks». Heldigvis, hvis du eller din mekaniker overfyller bilen din med olje, har du flere alternativer for å fjerne overflødig olje og forhindre at den lekker ut av motoren. Hvis du ikke er komfortabel med å tømme den ekstra oljen selv, kan du søke hjelp fra en profesjonell eller bytte olje helt.