Hopp til innholdet

Hvordan ser en dårlig tennplugg ut?

Når en bil har problemer med å starte, antar mange at det er batteriets feil, men det er kanskje ikke tilfelle. Gamle, skitne og skadede tennplugger er også en ledende årsak til bilers startproblemer. Men hvordan identifiserer du en skitten eller skadet tennplugg?

Dårlige tennplugger kan være skitne eller skadet. Skitne tennplugger har ofte svarte eller oljeaktige rester, noen ganger til og med biter, på endene og i gapet på enden. Skadede tennplugger kan ha sprukket eller sprukket keramikk, brente elektroder eller ødelagte interne komponenter.

Hvordan en dårlig tennplugg ser ut

Dårlige tennplugger er vanligvis enkle å skille fra rene og funksjonelle tennplugger. Det kan være ulike typer rester som tilsmusser pluggen, eller den kan være skadet og/eller slitt.

Finn riktige tennplugger ved å skrive inn skiltnummeret /Skruvat.no

Feil vs. skadede tennplugger

Det er en betydelig forskjell mellom tilsmussede tennplugger og tennplugger som er slitte, skadede eller gamle. Førstnevnte kan muligens berges for videre bruk, mens sistnevnte må skiftes ut.
Hvordan finne ut om en tennplugg er tilsmusset?

 • Det er en svart oljeaktig rest på den gnistende enden; vanligst i 2-taktsmotorer som bruker gass/oljeblandinger.
 • Tennpluggen har tykk karbonrester mellom gnistende enden og den krokete siden.
 • Mørke karbonlignende rester har bygget seg opp på endene av pluggen.

På den annen side kan skadede tennplugger se veldig annerledes ut eller kanskje ikke ha noen synlige tegn på slitasje i det hele tatt.

Hvordan finne ut om en tennplugg er slitt eller skadet?

 • Elektrodesiden virker hvit eller «blemmer». Dette er et tegn på overdreven varme deformering av pluggen.
 • Den keramiske isolatoren ser sprukket ut eller på annen måte skadet. Dette kan skje hvis noen strammet pluggen for mye. Det kan ikke være noen synlige skader på eksteriøret, men det kan fortsatt være indre skader.
  Du kan bruke en tennpluggkontroll for å teste dette.

Slik rengjør du skitne tennplugger

Rengjøring av skitne tennplugger vil ikke få dem til å fungere som nye tennplugger, men du kan sannsynligvis få dem til å fungere godt bare med litt flittig rengjøring.

 • Bløtlegg de skitne tennpluggene med WD-40. Dette vil fortrenge eventuell fuktighet på pluggene og, enda viktigere, fjerne karbonrester/oppbygging. Vent 5 minutter til WD-40 har suget inn og løst opp resten.
 • Bruk en liten stålbørste til å skrape forsiktig av de svarte restene, pass på å få noe ned i gapet. Når du skraper, vær veldig forsiktig så du ikke skader gjengene eller eksterne komponenter.
 • Når hele tennpluggen ser ut til å være skinnende, og som ny, er du ferdig. La tennpluggene tørke før du setter inn i motoren igjen.

Skadede tennplugger

Hvis du mistenker at en tennplugg er skadet, men den ser bra ut, kan de elektriske delene inni være skadet. Du kan sjekke om tennpluggen er god eller ikke med en gnisttester. Tenntestere gjør det å sjekke tennplugger til en rask og enkel prosess, noe som sparer deg for verdifull tid og frustrasjon.

Tegn på at tennplugger kan være dårlige

Bortsett fra å sjekke dem synlig, er det mange symptomer på dårlige tennplugger som kan påvirke den daglige funksjonen til bilen din. Noen av disse er merkbare, men noen er mer subtile. Hvis du merker noen av disse, bør du sjekke tennpluggene for skader eller skitt.

 • Du fyller oftere: Feiltennende tennplugger reduserer gasslengde betydelig. Hvis du kjører samme avstand som du alltid gjør, men du merker at du fyller oftere, kan det være på grunn av dårlige tennplugger. Når tennplugger feiltenner, forårsaker det ufullstendig drivstoffforbrenning – dette fører til mindre drivstoffeffektivitet og mer eksos.
 • Bilen din føles treg: Ufullstendig drivstoffforbrenning på grunn av feiltennende tennplugger betyr at når du trykker på gasspedalen, bruker bilen mindre gass. Mindre gass betyr mindre kraft, noe som gjør bilen din treg og ikke reagerer. Jeg er sikker på at du kjenner bilens muligheter, så du vil merke at den føles treg.
 • Banking, rasling eller pingelyder: Hvis du hører på høy musikk når du kjører, er det på tide å skru ned og bare lytte til bilens naturlige støy. Hvis det er en merkbar banking eller skranglelyd, kan dette være på grunn av en defekt tennplugg. Når en tennplugg ikke klarer å antenne alt drivstoffet den skal, forårsaker uberegnelig forbrenning denne typen støy. Dette skjer hovedsakelig når du går på tomgang. En grov eller rykkete tomgang kan sende vibrasjoner gjennom bilen og forårsake skade på sensitive komponenter.
 • Bilen starter ikke: Hvis bilen din ikke starter og du begynner å se på batteriet, bør du vurdere om det kan være en dårlig tennplugg. Når tennplugger ikke klarer å antenne drivstoff, kan ikke bilen din forbrenne drivstoffet den trenger for å kjøre. Andre lignende problemer er sputtering og feiltenning av motoren.

Les mer om Olje i bunnen av tennpluggen – årsaker og løsning, Kan man putte for mye olje i bilens motor? – Overfylling av olje eller Symptomer på en ødelagt toppakning i motor.